Til kommende hundeejere
Til kommende ejere af Ruhårede Hønsehundehvalpe, fra Kennel Byrvang (må også gerne bruges af alle andre).
De første uger: Vores hvalpe bliver kuperet efter gældende lovregler! Det vil sige, at det er dyrlægen der kuperer, inden de er fire døgn gamle. Samtidig bliver hvalpene "tjekket", første gang. Tæven, hvalpenes mor får ormekur, før fødsel. Når hvalpene er to uger får mor og hvalpe ormekur, herefter hver anden uge. Hvalpene chippes, og dyrlægekontroleres få dage før de fylder otte uger, samtidig bliver de vaccineret og der udfærdiges sundhedsbog på hver enkelt hvalp. DKK stambog, DKK købsaftale og sundhedsbog medfølger hvalpe, som sælges herfra.
Foder: Alle vores hunde fodres med et, første klasses, fuldfoder, som vi anbefaler dig at fortsætte med. Der medfølger, hvalpe herfra, foder til ca. en uges forbrug.
Vælger du at skifte over til et andet foder, skal det ske over en længere periode (ca. 1 uge), hvor du starter med at iblande lidt af det "nye" foder og kun langsomt øger mængden. Derved undgår du problemer med hvalpens mave (diarré), som ikke tåler foderskift fra måltid til måltid.
De første døgn: Allerede ved afhentningen af hvalpen, på køreturen hjem, knyttes der vigtige bånd mellem hvalpen og den nye ejer. Det er derfor bedst at den, som skal bruge/træne hvalpen også sidder med den på turen hjem og ta´r sig mest af den de første døgn. Husk! at det, for hvalpen, er helt nye og ukendte omgivelser, hvor den bør behandles roligt og forsigtigt. Prøv fra start at vinde hvalpens hengivenhed og tillid -det er det allerbedste grundlag at bygge det ny fællesskab på.
Opdragelse: Hvis hunden skal opretholde den opbyggede tillid til sin nye familie og til stadighed være tryg ved jer, skal den vide hvad den må og ikke må. Og den skal vide, at i mener det samme fra gang til gang. Sæt på forhånd regler op for hvalpen, med hensyn til dens adfærd i boligen, f.eks. brug af møbler, senge og lign. Får den lov som hvalp, men ikke som voksen kan det skabe problemer. Det er meget vigtigt, at få styr på en jagthund fra hvalpestadiet, vær venlig men konsekvent. Ordet "konsekvens" har en lidt negativ klang, og ikke alle er klar over, hvad der menes med det. At være konsekvent betyder: At gøre tingene ens hver gang - Kort og godt. Det skaber ro/tryghed hos hunden at have en familie, der efterlever konsekvens så konsekvent som muligt ...
Renlighed: Det er muligt at gøre en hvalp stueren i løbet af kort tid. Vær opmærksom på hvalpens bevægelser, gør den tegn til at sætte sig, lukkes den straks ud og opmuntres til at besørge, hvorefter den roses og tages med ind igen. Gør det til en vane, at lufte hvalpen hver gang den har sovet, leget, spist og drukket. At straffe hvalpen, hvis man opdager, at den har lavet inde, er meningsløst. Tager man den derimod på fersk gerning, så tag den i nakken med et skarpt "føj" og få den udenfor og husk at rose -når den besørger udenfor.
NB.: Under al indlæring er timingen en vigtig faktor. Godbidder, ris eller ros skal falde i samme sekund som hunden gør det rigtige/forkerte -blot 5 sekunder efter er for sent. Luft altid hvalpen på samme sted.
Alene hjemme: Det er vigtigt, at hvalpen fra helt lille, vænnes til at være alene. Når du går fra den, skal den være godt luftet og motioneret (spred evt. godbidder ud på græsplænen, så lærer den også at bruge næsen). Den skal have en kurv, hvor den kan føle sig tryg. Giv den noget at beskæftige sig med og gå så fra den, i starten ganske kort tid, det skal være sådan, at den knap registrerer du er borte. Lad være med at "ynke" hvalpen, når den skal være alene. Det vil blot forstærke dens følelse af, at det er ubehageligt.
Alene i hundegård: Mange hunde går i hundegård, når familien er hjemmefra. Hvalpen skal vænnes til hundegården, som den vænnes til at være alene. Det en god ide at fodre hvalpen dér, spred evt. tørfoderet ud, så den skal bruge næsen for at finde sin mad. Giv den store okseknogler med i hundegården, den skal forbinde opholdet dér med noget rart. Hvis/når den hyler og gør, så luk den ikke ud! Vend det døve øre til, og vent til den er faldet til ro. Ellers lærer du hvalpen, at den skal hyle og gø for at komme ud. Og husk, hundegården er kun et "opbevaringssted", hvor hvalpen skal være mindst muligt. Jo mere tid i er sammen, dig og din hund, jo bedre bliver den og jeres tillidsforhold.
Socialisering: Hvalpe skal ud og opleve mest muligt! F.eks. er politiets hundeførere meget obs. på dette, da deres hunde, som voksne, skal kunne arbejde i alle situationer og mange forskellige miljøer. Deres "nye" hvalpe stifter bekendtskab med mest muligt, inden de er fyldt 14 uger. Hvalpe skal opleve forskellige mennesker, børn, voksne og mennesker, som benytter sig af forskellige hjælpemidler (kørestole, stokke, rollatorer m.m.). Det er også vigtigt, at de møder andre dyr f.eks. køer, heste og får, som jo ofte vil være at møde i naturen, bl.a. på jagterne. Væn hvalpen til flest mulige lugte, lyde og indtryk.
Lav f.eks. små udflugter hvor hele familien er med. Jo mere tid hvalpen tilbringer og har af oplevelser sammen med sin familie, des mere velafbalanceret bliver den som voksen!
Begynd tidligt med at træne: Når hvalpen er faldet til i sit nye hjem, kan du begynde med en "venlig" træning i lederskabsøvelser og lydighed. Det er uhyre vigtigt at træne hunden fra hvalpestadiet, da tidlig træning vil lette arbejdet med at træne hunden senere. Den første træning skal være venlig, konsekvent og med masser af ros og godbidder. På "Nettet" findes mange gode "sider", som omhandler lederskabsøvelser og hundetræning, prøv at søge på Google og brug det du synes virker fornuftigt. Spørg evt. andre erfarne hundeførere til råds, dog først og fremmest dem, som går med lydige og veldresserede jagthunde. Du kan evt. også låne bøger på biblioteket.
Schweiss- sporarbejde: Du kan godt starte spor-arbejdet, når hvalpen er omkring 8 uger gammel. Det er en god måde at lære hvalpen koncentration på, samtidig bliver den træt på en "sund" måde. Start med at trække et kort lige foderslæb i medvind, læg fodret for enden som belønning. Hent din hvalp, som selvfølgelig - ikke - lige har spist, "vis" den starten af "sporet". Ros, stille og roligt når den viser interesse og lad den så snuse sig frem til fodret. Langsomt øges længden og stå-tiden (tidsrummet fra sporet lægges, til hvalpen skal gå det) og der laves bløde sving på.
Apportering: Det er vigtigt, at den ruhårede hønsehund lærer at apportere korrekt. Har du ikke erfaring med apporteringstræning, så begynd ikke selv at lave apporteringslege med din hvalp (det kræver erfaring og viden, at lære hunde apport ved "leg"). Tilmeld dig evt. et apporterings-kursus, hvor du bliver vejledt trin for trin, eller søg hjælp hos ”erfarne hundefolk”.
Du er også altid velkommen til at kontakte mig. Jeg hjælper dig gerne (hvis jeg kan), uanset race, hvor du har købt hund og hvilke spørgsmål du har.
Skudrædhed: Hunde bliver ikke født angste for skud -eller andre høje lyde. Dette skyldes ofte manglende "tilvænning" fra opdrætters side, eller tankeløshed i forbindelse med træning/jagt. I langt de fleste tilfælde kan skudrædhed "kureres" med tålmodig træning. Vores hvalpe er tilvænnet lyde fra: fyrværkeri, skud og torden.
Vaccination: Din hvalp bør vaccineres første gang, når den er 12 uger, herefter følges dyrlægens anvisninger.
Ormekur: Vi har behandlet hvalpen mod orm, første gang da den var 2 uger gammel, derefter hver anden uge. Hvalpene har fået sidste behandling, få dage, før de "rejser" herfra. Det er en god ide, at give hvalpen en ormekur ca. 1 uge før første vaccination, ellers med jævne mellemrum -indtil den er voksen.
Garanti: Som udgangspunkt anses hundeopdræt som erhvervsmæssig virksomhed i købelovens forstand. Det betyder, at købelovens særlige regler om forbrugerkøb er gældende -også ved salg/køb af hunde. Vores hvalpe er, ca. 2 dage før levering, ”tjekket” af dyrlæge. Der udfyldes sundhedsattest, som medfølger -den enkelte hvalp.
Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside før anskaffelsen af en hund klik her
Med venlig hilsen
Villy M. Olsen
Tlf. 23939400.
Du finder flere oplysninger ved at klikke ind på http://www.omhunden.dk
Senest opdateret (Lørdag, 09 Juli 2022 14:17)